Att ta billån

Att låna pengar till en bil är ofta förenat med vissa krav om du tänker låna pengar hos en bank. Många banker kräver att du köper bilen från en bilhandlare som är auktoriserad, för att värdet ska stämma, eftersom du lämnar bilen som säkerhet för lånet. Du måste ofta också kunna betala en kontantinsats på lånet, oftast runt 20 % av köpeskillingen.

 

 

Du kan däremot i de flesta fall byta in din befintliga bil, och på så sätt komma runt detta. Det förutsätter självklart att din nuvarande bil är värd tillräckligt mycket pengar. Vanligt är också att du inte får sälja din nya bil om du inte i samband med detta också betalar eller löser lånet. Det beror också på att du lämnat bilen i säkerhet.

Billån kan fås med rörlig eller fast ränta, eller en kombination av dessa. Om du inte vill köpa din bil från en bilhandlare, så kan du istället söka ett vanligt privatlån hos banken, då ofta med en högre ränta jämfört med ett billån. Du behöver då inte betala kontantinsats, varför detta kan vara ett alternativ om du inte har någon bil sedan tidigare att byta in eller om du helt enkelt inte har pengar till insatsen.