Så fungerar det att låna till kontantinsats

När du ska köpa ett hus kräver banken att du ska betala 15 % av köpeskillingen själv. Det vill säga banken kan erbjuda bolån till upp till 85 % av husets marknadsvärde med bostaden som säkerhet. De resterande 15 % måste du finansiera på annat sätt. Med tanke på vad bostäder kostar idag kan det handla om mycket pengar som behövs till kontantinsatsen. Men det finns andra möjligheter än att spara ihop summan.

Det finns många banker och kreditinstitut som erbjuder så kallade blancolån eller privatlån, det vill säga lån som inte kräver någon säkerhet. På denna typ av lån är räntan generellt högre och de betalas av betydligt snabbare än bolån. Därför kan de handla om en ansenlig summa pengar varje månad.

Det är viktigt att du går igenom din ekonomi noga och tar reda på om du har råd att låna till kontantinsats. Banken hjälper dig att göra en kalkyl men det är bara du själv som känner till dina egentliga kostnader och därför kan det vara bra att göra en egen budget. Sedan går banken igenom dina förutsättningar att betala av både bolånet och blancolånet varje månad. Banken tar då hänsyn till bland annat inkomst, utgifter, eventuella barn och medlåntagare.